Lördagskväll

Första ljumna sommarkvällen på mycket länge så vi åkte och hälsade på KristofferTina och Alicia i Nybro. Där var det t om lite varmare än hemma. Tyvärr gillar ju även myggen fina sommarkvällar så vi fick köra på en spelkväll inne när dom blev för envisa. Vi återupplevde ett gammalt kortspel som ingen av oss spelat på flera år. Gin Rummy, jag hade glömt bort hur tids- och tankekrävande det spelet kan vara. Men framför allt är det roligt! Inte för att jag vill skryta eller så........jag vann!
 
 
Här kommer spelreglerna. Spelomgångar är bara ett av säkert hundra exempel. Vi körde dock något knepigare på slutsputen än vad denna visa.
 
Gin Rummy
 
2 lekar med jokrar.
11 kort per spelare.
Jokrar och tvåor är vilda.
Inga köp första varvet.
Max 2 köp per omgång, ett straffkort per köp.
Stegar ska alltid vara i färg, minst hälften äkta kort.
 
Spelomgångar

1.2 st tretal

2. 1 st tretal, 1 stege i 4

3. 2 st fyrtal

4. 2 stegar i 4

5. 2 tretal, 1 stege i 4

6.1 fyrtal, 1 stege i 5

7. 2 st femtal

8. 2 stegar i fem

9. 4 st tretal

10. 3 stegar i 4

11.3 st fyrtal

12. 5 stegar i 3

13. 5 st tretal

14. 1 stege i 5, 1 femtal, 1 par i kung eller dam

15. 2 st tretal, resten i färg och följd (även det sista du plockar upp)


Den som går ut får en stjärna i protokollet, de andra får poäng, minst poäng efter 15 omgångar vinner:
3-9=5 poäng
10-kung=10 poäng
Ess=20 poäng
tvåor, jokrar=25 poäng

3-6 spelare (4 helst)
Lite utförligare:
Spelet spelas med två kortlekar med jokrar. Till varje spelare delas 11 kort, restn läggs i en hög med framsidan ner. Ett kort vänds upp på bordet. Spelaren efter den som gav börjar (inga köp första varvet). Man kan ta ett kort från bordet eller från högen.
Om man ska lägga ut (enligt vad som gäller för respektive omgång )så gör man det först och sakar sedan ett kort. Om det tex är 2 trissar som gäller, så får man bygga på dessa till fyrtal och femtal osv, eller bygga på motspelarens trissar, men man får inte göra ytterligare en triss eller lägga ner stegar i denna omgång. Om man vill ha ett kort från bordet när det inte är ens tur kan man köpa det (om de som sitter före dig inte vill ha). Då tar man det köpta kortet plus ett straffkort från högen. Man får max köpa 2 gånger per omgång. Vissa av omgångarna måste man köpa för att få ihop tillräckligt med kort.

 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0